Reportages

De mensen uit de buurt

Je kent het wel, je ziet in je buurt vaak dezelfde mensen maar eigenlijk weet je niet wie ze zijn. Zo zag ik bijvoorbeeld regelmatig een man op een paaltje zitten waarvan niemand wist wat hij daar deed. Ik besloot op de mensen in mijn buurt af te gaan om ze te fotograferen en achter het verhaal te komen.

Bert, wie is die man die altijd op dat paaltje zit. Niemand die het weet maar er wel een oordeel over heeft. Ik stapte op Bert af en hij vertelde dat hij elke dag een aantal keer ging wandelen maar dit niet zo ver kon door etalagebenen. Daarom zit hij op dat paaltje om dan ook maar meteen een sigaretje te roken. Dat dit niet zo goed voor hem is dat weet hij ook wel.

Brendan, maakt achter in zijn schuurtje Bodhran's. Dat is een Ierse lijsttrommel die bespeeld wordt met een soort trommelstokje. Hij begon 45 jaar geleden zelf Bodhran te spelen en ging ze toen zelf maken. Hij is bekend als Bodhranmaker over heel de wereld. Leden van bekende bands zoals Dire Straits, The Cors en The Dubliners kwamen naar hem voor een Bodhran.

Cor, is al 50 jaar melkboer en rijdt dagelijks door de straten in zijn busje met aanhanger. Hij is nog begonnen met paard en wagen. Voor iedereen heeft hij wel even tijd om te praten. Inmiddels is Cor gestopt als melkboer. Jammer dat dan ook dit alledaags beeld uit Zeelst is verdwenen.

José, is een aantal keer per jaar in haar brandwerende kleding druk in de tuin bezig met haar keramiek dmv Raku te stoken. Dit is een techniek waarbij het keramiek geglazuurd wordt en daarna in een hele hete oven met een temperatuur van ca 1000 graden gebracht. Als het uit de oven wordt gehaald en het komt in aanraking met de buitenlucht dan vormt door de snelle afkoeling het glazuur craquelures. Vervolgens wordt het in het zand gelegd waarop dan zaagsel wordt gegooid. Dit wordt dan afgedekt terwijl ze tussendoor rook laat ontsnappen. Het zaagsel ontbrandt en veroorzaakt veel rook, die trekt in de craquelé.