Reportages

Erfstukken

Het project erfstukken is vanuit het CKE georganiseerd samen met Vitalis, Archipel en Lumens in de Buurt. Het gaat om een persoon die het huis bijna niet meer uitkomt, vereenzaamd, of iemand met beginnende dementie. Iedereen kent ze wel, een bijzonder iemand in de buurt, iemand die je bijna niet meer ziet of waarvan je denkt wat gedraagt die zich toch apart de laatste tijd. Veel mensen vereenzamen door de hectiek van de maatschappij.

In de voorbereiding hierop hebben we van het CKE een cursus gekregen om te leren fotograferen met weinig licht en in kleine ruimtes, je komt immers bij de mensen thuis waarbij de ruimte beperkt kan zijn en het is niet de bedoeling dat je flitslicht gebruikt. Ook hebben we een voorlichtingsavond gehad van Vitalis over dementie en de daarbij eventueel behorende gedragingen.

Nadat ik de foto's had gemaakt is er een schrijfster van het CKE langs geweest en dat samen maakte het verhaal compleet. Dit werd getoond in de expositie die is gestart in het CKE en vervolgens rond is gegaan bij de  zorginstellingen. In de krant is er ook uitgebreid aandacht geweest voor het project en Dhr v Grunsven heeft daar met zijn verhaal ingestaan.